zaterdag 25 mei 2013

Ondergrond voor bergen.

Een modelbaan met een berglandschap heeft natuurlijk wel bergen nodig. De ondergrond / onderbouw van de bergen zijn simpel te maken.

Methode 1: 
Hier gebruik je piepschuim platen die je op maat snijd.
Je kan ook de platen verticaal plaatsen want dan heb je minder platen nodig.  Op de foto hieronder heb ik de platen verticaal geplaatst omdat ik ook ruimte nodig had om bij het tunnelspoor te kunnen komen.
Je kan piepschuim platen bijvoorbeeld vastzetten met houtlijm en siliconenkit. De kit heeft het voordeel dat deze in het begin al plakt. Houtlijm is eerst nog waterig en plakt nog niet goed.
Piepschuim platen kan je makkelijk breken en snijden. Je kan ook een hetedraadsnijder gebruiken wat weer minder rommel maakt.

Methode 2:
Je kan ondervloer platen gebruiken zoals de foto hierboven. Je snijd de platen makkelijk op maat en lijmt deze vast met houtlijm of siliconenkit. Je bedekt het gemaakte frame met bijvoorbeeld Tesa plakband.

Methode 3:
Je kan dikke blauwe isolatieplaten gebruiken, net als de piepschuim platen. Dit schuim is fijner dan de normale piepschuim en je kan er eigenlijk al meteen rotsen in krassen.
De platen zijn wel vrij duur.

Methode 4:
De berg contouren zaag je uit platen MDF / multiplex/ triplex hout. Dit is wel stevig maar het vele zaagwerk komt er wel weer bij. Over de contouren monteer je bijvoorbeeld horregaas of aluminium gaas.

Methode 5:
De bergen maak je met kippengaas die deels ondersteund wordt door houten palen.

Methode 6:
Je kan de bergen ook maken vanuit kartonnen strips die je in elkaar vlecht. De tussenruimtes vul je op met proppen papier. Daarna plak je alles dicht met Tesa plakband.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten